Een nieuw gezicht bij de Commissie Palliatieve Zorg

4 minuten

Huisarts Marissa Sweers is sinds begin 2024 (als opvolger van Roos Daan) lid van de Commissie Palliatieve Zorg. Marissa doet de opleiding tot kaderarts palliatieve zorg en is nu halverwege haar studie. In de zomer van 2025 is zij klaar.

“Na een sollicitatieprocedure ben ik in oktober 2023 met de opleiding begonnen. De groep bestaat uit huisartsen, SOG’s en specialisten met allemaal dezelfde interesse om palliatieve zorg op de kaart te zetten.”

“Palliatieve zorg heeft altijd mijn interesse gehad.”

Palliatieve zorg consult

“Palliatieve zorg hoort bij het huisartsenvak. Er zijn vaak meer mogelijkheden. Het is dan fijn als je de expertise en ervaring van de kaderartsen palliatieve zorg kunt gebruiken. Zij weten de weg en wat er te ‘halen’ valt. Het palliatieve zorg consult is er om ook laagdrempelig te sparren als er een vraag is. Neem gerust contact op met Pieter Knibbe, Rinske Lankhorst of mij,… al ben ik natuurlijk nog in opleiding en weet ik nog niet alles.”

Geestelijke verzorger is er voor iedereen

“Een van de meest voorkomende misvattingen is dat een Geestelijke verzorger te maken heeft met religie. Dit dacht ik overigens in het begin zelf ook hoor,” verklaart Marissa. “Het kan heel waardevol zijn om een Geestelijk verzorger in te schakelen bij een terminale patiënt die worstelt met levensvragen.”

Praten over later

“Het is fijn dat er meer aandacht is voor proactieve zorgplanning (PZP). Het is belangrijk om goed geregeld te hebben wat de patiënt wel of niet wil. Handig dat dit ook op de Huisartsen Spoedpost beschikbaar is. Door het registreren van het PZP verslag in VIPLive vindt automatisch de overdracht naar de Huisartsen Spoedpost plaats.

Patiënten in een bepaalde leeftijdsgroep komen, al is het voorzichtig, steeds vaker met deze vraag. Wij hebben nu ook op onze wachtkamerschermen staan dat we tijd hebben voor het gesprek over ‘later’. Hierdoor voelen patiënten zich uitgenodigd om een afspraak in te plannen. De media staat vol met berichten over de verzuipende huisarts. Dat is ook zo, maar een gesprek over hoe een patiënt zijn laatste zorg zou willen is ook belangrijk. Patiënten moeten zich niet bezwaard voelen om daarvoor een afspraak te maken.”

Gebruik de flyer: Praten over later.

Flyer PZP (mei 2024)

PDF bestand

Deze flyer hebben we samen met de kaderartsen Pieter Knibbe en Rinske Lankhorst gemaakt.

Meer weten over palliatieve zorg?

Neem eens een kijkje op onze vernieuwde palliatieve zorg pagina.

Voor de scholingen Palliatieve Sedatie op 16 juli en Straatdokter palliatieve zorg op 4 november kun je je al inschrijven via de website.

Cindy Groot

Projectcoördinator Zorgprogramma’s 06-26560742 c.groot@hzwhuisartsenzorg.nl