Een goede buur is beter dan een verre vriend

3 minuten

De huisartsenpraktijken in Saendelft (Assendelft) zijn gestart met een kennismaking met het Sociaal Wijkteam Assendelft/Westzaan.

Irma en Marjolein van het Sociaal Wijkteam hebben een bezoek gebracht aan het gezondheidscentrum in Saendelft. Zij hebben kennis gemaakt met de medewerkers en hebben, met name de assistentes van de 3 huisartsenpraktijken, een ‘kijkje in de keuken’ van het Sociaal Wijkteam gegeven. Ze hebben verteld waar zij mee bezig zijn en wat ze kunnen betekenen voor de huisartsenpraktijk en de wijk.

Fysiek samenwerken

Om de samenwerking te verstevigen komt het Sociaal wijkteam structureel in het gezondheidscentrum een inloopspreekuur doen. Op deze manier worden de lijnen nog korter. Tijdens deze inloop kunnen er ook casussen besproken worden.

Digitaal samenwerken

Het Sociaal Wijkteam (’t Sociale Winkeltje) en de huisartsenpraktijken in het Gezondheidscentrum Saendelft zijn nagenoeg buren. De fysieke locatie zit op een steenworp afstand van elkaar.

Beide partijen zetten zich in om het medisch- en sociaal domein nog beter met elkaar te verbinden.
Onlangs zijn zij gestart met een pilot digitaal doorverwijzen via VIPLive. om de samenwerking en het contact (terugkoppeling) met elkaar makkelijker te maken.

Astrid Krikke, Coördinator Digitale Zorg heeft van het voorjaar twee praktische VIPLive scholingen aan de praktijk gegeven. Handige tips en trucs om er makkelijker mee te werken.

Wat is het voordeel van het verwijzen via VIPLive?

De huisarts en POH kan vanuit het HIS met de SSO-knop/tegel VIPLive direct naar het verwijsmenu in VIPLive en de verwijzing naar het SWT invoeren. Bijvoorbeeld:

  • in het geval van een hulpvraag (onder andere over mantelzorg);
  • als de patiënt geldzorgen heeft.

Vanuit VIPLive kan de huisarts en POH kiezen voor een automatische terugkoppeling naar het HIS (patiëntendossier). Zo is iedereen van de praktijk op de hoogte. Daarnaast kan de verwijzing naar de patiënt worden gemaild of worden uitgeprint.

Vragen over VIPLive?

Astrid Krikke

Coördinator Digitale Zorg 06-57729481 viplivehuisarts@hzwhuisartsenzorg.nl

Wat gebeurt er in mijn wijk?

Wil je ook meer weten over het hulpaanbod voor zorg en welzijn in jouw gemeente en wijk? Neem dan contact op met jouw wijkcoördinator. We komen graag langs!

Saskia Jonker

Wijkcoördinator Zaanstad Noord, Oostzaan en Wormer 06-23999817 s.jonker@hzwhuisartsenzorg.nl

Daniëlle Ofman

Wijkcoördinator Zaandam 06-45462262 d.ofman@hzwhuisartsenzorg.nl

Pien Huijgens

Wijkcoördinator Purmerend, Beemster & Landsmeer 06-83528816 p.huijgens@hzwhuisartsenzorg.nl

Candy Smit

Wijkcoördinator Waterland 06-57537137 c.smit@hzwhuisartsenzorg.nl