Duidelijkere communicatie in Huisartsenpraktijk De Gors

4 minuten

Begin 2022 is er bij Huisartsenpraktijk De Gors een praktijkscan geweest door het Achterstandsfonds (ASF). Ans Boom, praktijkmanager, heeft dit proces begeleid. De praktijk heeft ondertussen al een aantal tips uitgevoerd.

“Zeker een aanrader! Je krijgt op een gegeven moment een blinde vlek. Door de praktijkscan leer je met andere ogen kijken.”

Waarom hebben jullie een praktijkscan laten doen?

“Tijdens een van de bijeenkomsten van het Praktijkmanagersnetwerk hoorde ik over deze mogelijkheid. We zaten midden in een grote verbouwing en het eerste wat ik dacht: bewegwijzering. Heel fijn dat we dat direct goed konden aanpakken.”

Wat hebben jullie veranderd in de bewegwijzering?

Ans vertelt dat zij in een gebouw met meerdere zorgdisciplines zitten. “Het was bij sommige disciplines echter onduidelijk waar die zaten. SALT zit in een hoekje van het gebouw. Er kwamen geregeld mensen bij ons aan de balie vragen waar SALT zit. Onhandig!”

“De bewegwijzering is nu een meerwaarde in het gebouw.”

“De bewegwijzering is nu veel duidelijker. We hebben ook gebruik gemaakt van pictogrammen bij de namen.”

Wat is er nog meer aangepast naar aanleiding van de praktijkscan?

“Zowel de website als het telefoonbandje hebben we aangepast.

De website had eerst veel meer en hele lange teksten. De nieuwe website is veel overzichtelijker. Daarnaast zijn de teksten geschreven in simpele Jip en Janneke taal; kort en bondig. Het is nog niet af, maar we zijn een eind onderweg. Een betere website helpt bij het meer in kunnen zetten van e-consulten.

De informatie op ons oude telefoonbandje waren ook langdradig. Door het gebruik van meer keuzemenu’s zijn de teksten korter en duidelijker geworden. Het bandje in een andere taal doen we nu niet gezien onze patiëntenpopulatie.”

Wat vond je van de praktijkscan?

“Zeker een aanrader! Wij werken al jaren op een bepaalde manier. Je krijgt op een gegeven moment een blinde vlek. Door de praktijkscan leer je met andere ogen kijken. Een frisse blik. Daarnaast krijg je naast heel veel tips ook echt praktische tools. De pictogrammen voor de bewegwijzering heeft het ASF ook aangeleverd.

Meer weten over laaggeletterde en anderstalige patiënten?

Lees meer op de aparte pagina over laaggeletterde en anderstalige patiënten of neem contact met ons op.

Ageeth Nolet

Praktijk Coördinator 075-2010221 a.nolet@hzwhuisartsenzorg.nl