Op 7 oktober gaven leefstijlcoaches Fabian Rood en Lisanne Stange een geaccrediteerde webinar voor huisartsen, POH’s en verpleegkundige 2e lijn over de GLI. De verschillende GLI programma’s, maar ook over de samenwerking van het netwerk leefstijlcoaches Zaanstreek Waterland kwamen aan bod.
Kun je iets vertellen over je werk als leefstijlcoach?
Fabian: “Ik ben opgeleid als voedingswetenschapper, maar kwam er al gauw achter dat de wetenschap niets voor mij is. Ik wil mensen helpen en impact maken. Als leefstijlcoach kan je mensen helpen met dat wat voor hen belangrijk is; dat geeft mij weer energie.”
Lisanne vult aan: “Inderdaad, het allerleukst aan het werk als leefstijlcoach vind ik dat je een persoon volledig in beeld krijgt met alles wat bij hem/haar hoort. Dit gebeurt in het dagelijks leven te weinig, terwijl het zo waardevol is om iemand echt te kunnen helpen.”
Wat is de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI)?
Fabian: “Een GLI programma is een 2-jarig leefstijlprogramma met als doel om je leefstijl te verbeteren en eigen regie te pakken over je leefstijl. Veel mensen weten niet waar ze moeten beginnen en wat het beste bij hen past. Het gaat niet zozeer om het weten wat ‘gezond’ is, maar hoe je ervoor kan zorgen dat het lukt om iets te veranderen én vol te houden.”
Hoe ondersteunt het netwerk Leefstijlcoaches Zaanstreek Waterland?
Lisanne: “Het netwerk zorgt voor een sterkere verbinding die ons domein overstijgt, waardoor samenwerken gemakkelijker wordt. Daarnaast delen wij kennis en ervaringen, maar bovenal vormen wij een pact richting de gemeenten en zorgverzekeraars. Dit alles met als doel om de GLI zo optimaal mogelijk te kunnen organiseren, en voor iedereen die voldoet aan de inclusie criteria, toegankelijk te maken.”
GLI factsheet
PDF bestand
Hoe ziet de samenwerking met bijvoorbeeld de gemeenten eruit?
Lisanne: “In elke gemeente liggen de accenten net anders met betrekking tot de uitvoering van het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA). Om de gelden die de gemeente hiervoor ontvangt goed in te zetten, is een goede samenwerking nodig. De eerste samenwerkingen zijn inmiddels opgezet, er is echter veel meer nodig om de ketenaanpak GLI goed georganiseerd te krijgen. Ons Leefstijlnetwerk en de gemeente Zaanstad zijn druk bezig dit te optimaliseren.
Daarnaast zijn de eerste zaadjes geplant bij het Zaans Medisch Centrum en Dijklander Ziekenhuis. Zo wordt er gesproken over het opzetten van een leefstijlloket.”
Wat kan een verwijzer meegeven aan een GLI deelnemer?
Fabian: “Afvallen is een proces wat niet alleen door de leefstijl bepaald is. Medicatie kan hierbij een ondersteuning zijn, als dat nodig is. Er zijn nog steeds mensen zie zich aanmelden omdat ze dan in aanmerking komen voor vergoeding van van Saxenda® of Mysimba®. Maar we hopen dat we met de juiste coaching mensen enthousiast kunnen maken voor het veranderen van hun gedrag en dat ze pas naar de medicatie kijken als back-up, niet als primaire oplossing.”
Los van afvallen, levert leefstijlverandering veel meer op: bijvoorbeeld lekkerder in je vel zitten en beter slapen. We zien een enorme verandering in kwaliteit van leven na het volgen van een GLI.