Diabetes en een Hindoestaanse achtergrond

4 minuten

Drs. Prem Adhien (apotheker en epidemioloog) en Shanti Bhagola (diabetesverpleegkundige) geven in het voorjaar van 2021 nog tweemaal de nascholing Diabetes het blijft een individuele behandeling met focus op patiënten met een Hindoestaanse achtergrond.

Drs. Prem Adhien 

Wat is de uitdaging in de behandeling van patiënten met een Hindoestaanse achtergrond?    

Drs. Prem Adhien begint te vertellen dat de genen van mensen met een Hindoestaanse achtergrond een beetje tegen werken. “Hindoestanen zijn niet alleen wat kleiner in lengte, maar ook qua organen! Een veel kleinere alvleesklier moet de bloedsuikerbalans regelen. Onze voorouders hadden te maken met schaarste. Er was niet zo veel eten en er waren zeker niet zo veel snelle koolhydraten. Dit maakt dat ons lijf nu niet zo goed kan om kan gaan met een overdaad aan vaak snelle koolhydraten.”  

Shanti Bhagola legt uit dat naast de genen de uitdaging ligt in het cultuurverschil en de taal. “Eten is een belangrijk onderdeel van de cultuur. Voedsel weigeren wordt als onbeleefd gezien. In plaats van weigeren gaat het dan om gezonde(re) keuzes maken. Daarnaast worden woorden soms anders gebruikt of anders  begrepen. Laaggeletterdheid is lastig te bespreken door het taboe wat er helaas op ligt.”

Kun je een voorbeeld geven waarbij taal een probleem was?

“Ik heb een patiënt behandeld die niks at”, vertelt Shanti. “Ondanks alles gingen haar waardes extreem omhoog. Uiteindelijk bleek dat zij het eten van pap en het drinken van een cappuccino niet als eten zag. Eten was vast voedsel volgens haar. Doorvragen is belangrijk. Heb je het allebei over hetzelfde? Laat de patiënt het in zijn of haar eigen woorden aan jou vertellen.”

Shanti vervolgt met het voorbeeld over hoeveelheden. “Wat is een klein beetje rijst? Door foto’s te laten maken en de rijst te wegen bleek dat de patiënt veel grotere opscheplepels had. De ‘maar’ twee lepels zorgde voor 300 gram rijst op het bord.” 

Shanti Bhagola

Wat wordt er besproken in de online nascholing?  

“Alles wat je doet is goed. Niks doen, dat is pas fout!” roept Shanti enthousiast. “Een mens is een individu en geen protocol. We bespreken in de nascholing veel casussen, want er zijn geen kant-en-klare oplossingen. We hebben deze nascholing nu al vaker digitaal gedaan. Door de kleine groep is er veel interactie mogelijk.”

Prem vult aan: “Er is tijdens onze nascholing ook veel herkenning. Er wordt ook overlap gezien met andere culturen. Na deze nascholing ga je anders kijken. Je krijgt ook een aantal praktische tips mee. Voor mensen met een Hindoestaanse achtergrond is het bijvoorbeeld veel interessanter om naar de buikomvang te kijken in plaats van BMI. De lichaamsbouw is vaak tenger en het meeste gewicht zit rond de buik.”

TIP > Kookboek

Diabetes type 2? Maak jezelf beter – aangepast aan de Hindoestaanse eetgewoontes en cultuur geschreven door Karine Hoenderdos en Hanno Pijl. Introductie door Prem en Nandita Adhien. Prem: “Gezond eten kan ook heel lekker zijn!”

Het boek is o.a. te bestellen bij Bol.com.