Als huisarts krijg je vaak te maken met gezinnen waar problemen zijn in de opvoeding, of waar kinderen (mentale) problemen hebben. Het is dan ideaal dat er in je eigen praktijk een POH jeugd en gezin werkt die die gezinnen meteen professioneel kan spreken.
In Zaanstad is dat mogelijk sinds begin 2023. Vanuit Zaanse Jeugdteam is het mogelijk om een POH Jeugd en Gezin (een ervaren jeugdhulpverlener) een dagdeel per week te laten werken vanuit huisartsenpraktijk. Vanaf januari 2023 is het aantal huisartsenpraktijken met een POH jeugd en gezin geleidelijk uitgebouwd.
“De POH jeugd en gezin ontzorgt me echt”
Stand van zaken
Ondertussen zijn aan 14 huisartsenpraktijken een POH’s jeugd en gezin verbonden. Deze POH J&G doet 1 of 2 dagdelen per week in de praktijk een spreekuur. Zij geven consultatie en advies aan de huisarts, voeren gesprekken met de ouders en/of de jeugdigen en beoordelen of het daarmee afgerond kan worden of dat er toch zwaardere hulp (Jeugdteam of specialistische jeugdhulp) nodig is. De POH J&G kan in die gevallen de verwijzing door de huisarts inhoudelijk goed voorbereiden. Er is geen wachtlijst bij de POH J&G.
POH J&G werpt z’n vruchten af
Theo: “De huisartsen zijn zeer tevreden over de ondersteuning die zij bieden. De patiënten zijn blij dat ze zeer snel en zonder wachttijd hun verhaal kunnen doen. De zorg wordt in een groot aantal gevallen door de POH jeugd en gezin zelf afgerond. En als er toch verwezen moet worden heeft de POH J&G een breed beeld van wat zorgaanbieders kunnen betekenen en wat de wachtlijsten zijn. Daardoor zijn de verwijzingen ook gevarieerder dan voorheen.
Cijfers
Tussen januari 2023 en juli 2024 zijn er:
- 214 aanmeldingen geweest
- Hebben de POH’s jeugd en gezin 977 gesprekken gevoerd
- Zijn er 197 patiënten afgesloten
- Zijn er per afgesloten patiënt gemiddeld 5 gesprekken gevoerd
- Hebben de POH’s ruim 35% van de patiënten zelf afgerond
- Hebben de POH’s overbruggingshulp geboden bij verwijzing naar zorgaanbieders
- Zijn er in 40% van de gevallen goed onderbouwde verwijzingen naar zorgaanbieders gedaan.
“Onze POH jeugd en gezin kijkt hoe het gezin ‘zo gewoon mogelijk’ kan worden geholpen”
Huisartsen krijgen een vergoeding voor het gebruik van de spreekkamer. Ze hebben ook geen omkijken naar de POH’s want die zijn in dienst van het Jeugdteam. Vervanging bij ziekte etc. is daarmee uit handen genomen. Er moet alleen regelmatig (kort) overleg plaats vinden. Ook zorgt het Jeugdteam voor de inhoudelijke ondersteuning en de nascholing van de POH’s jeugd en gezin.
Interesse in werken met een POH J&G?
Heb je interesse in het werken met een POH jeugd en gezin? Neem dan contact op met de projectleider van het Jeugdteam, Theo Schut: theoschut@xs4all.nl of 06-24894706.