Corona opt-in eindigt op 1 april

3 minuten

Zorgaanbieders kunnen patiëntinformatie elektronisch met elkaar delen. Het delen van medische gegevens mag alleen als dat nodig is voor de behandeling. Én dat mag alleen als de patiënt daar vooraf toestemming voor hebt gegeven. Dat heet ‘opt-in’. Patiënten moeten voor iedere zorgaanbieder zelf toestemming geven.

De Corona opt-in is een tijdelijke maatregel, die ingesteld is op verzoek van de zorgverleners en VWS in het begin van de COVID-19 pandemie. De Corona opt-in zorgde er voor dat de ‘standaard’ op ja stond met betrekking tot delen van gegevens.

Wat gebeurt er op 1 april?

De reguliere manier gaat in. De patiënt moet toestemming hebben gegeven voordat gegevens ingezien kunnen worden op de Huisartsenpost. Ook als er geen keuze is ingevuld door de patiënt kunnen de gegevens niet ingezien worden.

Waarom patiënten stimuleren dit te doen?

 1. Betere zorg
  Tijdens de piekbelasting met het Coronavirus op de SEH en HAP bood de Corona opt-in uitkomst bij de behandeling van de patiënten van wie (nog) geen gegevens van de eigen huisarts beschikbaar waren. Het belang van medische gegevens en daarmee van toestemming geven blijft onverminderd groot. Graag vragen we daarom nu ook aandacht hiervoor.
 2. Opt-in vergoeding van het LSP
  Dit is een variabel bedrag, gebaseerd op het aantal toestemmingen dat is aangemeld bij het Landelijk Schakelpunt. Je ontvangt deze vergoeding eenmalig per toestemming.

Hoe kan een patiënt toestemming geven?

Dit kan op 3 manieren.

 1. Mondeling, bijvoorbeeld tijdens een consult
 2. Ondertekenen papieren formulier
 3. Patiënt kan dit regelen via VolgJeZorg.
  Let op: als huisartsenpraktijk moet je wel aangemeld te zijn bij de dienst Opt-in van VECOZO

Hoe registreer ik dit in mijn HIS?

Dit is in ieder HIS anders. Neem contact op met jouw ICT-leverancier hoe je de registratie in jouw HIS moet doen.

Handig

Volgjezorg folder (versie 052021)

PDF bestand

Toestemmingsformulier beschikbaar stellen medische gegevens via het LSP

PDF bestand

Factsheet Toestemming vragen en verwerken

PDF bestand