
Op 8 juli gaf Pharos de geaccrediteerde training Effectief communiceren met mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden. Een hele mond vol, maar een training met het doel de communicatie binnen de gezondheidzorg breder toegankelijk te maken.
Vooraf hadden de deelnemers een e-learning gevolgd, zodat er al snel inhoudelijk geoefend kon worden.
Te laat of juist veel te vroeg?
Trainer Fatiha Boulaksil vertelde hoe moeilijk alledaagse zaken kunnen zijn voor laaggeletterden, zoals het nakomen van afspraken. “Op tijd komen is lastig als je niet kan klokkijken. Een afspraak om 5 over half 3 is ingewikkeld. Heb je patiënten die altijd veel te vroeg of juist te laat komen? Misschien heeft deze patiënt hier moeite mee. Afspraken op het hele uur zijn dan makkelijker.”
Maak het geheim bespreekbaar
Voor de patiënt is zijn of haar laaggeletterdheid vaak een geheim. Door dit op een open en laagdrempelige manier bespreekbaar te maken, krijg je de kans om betere zorg te leveren.
Voorbeeld: Een patiënt heeft 2 weken een bepaald medicijn gebruikt, maar zonder effect. Denk je dan direct aan andere medicijnen, of verhoog je de dosering? Of is het beter om eerst na te gaan hoe de medicijnen zijn ingenomen, en zo te checken of jouw instructie goed begrepen was?
Hoewel mensen vaak denken dat zij één van de weinigen zijn die moeite hebben met lezen en/of schrijven, klopt dat niet. Er zijn namelijk 2,5 miljoen laaggeletterden in Nederland. Dat is enorm veel! Om het taboe weg te halen is normaliseren belangrijk.
“Veel mensen hebben moeite met het invullen van dit formulier. Hoe is dat voor u?”
Best lastig om het gesprek aan te gaan
Tijdens de training daagde actrice Hannie Mellema de deelnemers uit door middel van een rollenspel. Op de vraag: “Kunt u dit formulier invullen?” gaf zij de meest gehoorde excuses door laaggeletterden: bril vergeten, ik heb een lelijk handschrift, mijn arm doet zeer, of geen tijd om het in te vullen. Aan de deelnemers de taak om ondanks deze excuses tóch het gesprek over eventuele laaggeletterdheid aan te gaan.
Daarnaast werd er geoefend met de terugvraagmethode. Hierbij check je na je uitleg van maximaal 3 punten of jouw boodschap goed is overgekomen.
“Ik wil weten of ik het goed heb uitgelegd. Kunt u mij in uw eigen woorden vertellen wat ik heb gezegd?”
Meer weten over laaggeletterden?
Wil je meer weten over laaggeletterdheid? Bezoek onze themapagina.
Er zijn ook toolkits met handige patiëntenfolders.
ASF Noord-Holland ondersteunt huisartsen in achterstandswijken op het gebied van laaggeletterdheid. Neem voor meer informatie contact op met jouw wijkcoördinator.