Ieder jaar maakt het Nivel een rapportage waarin de cijfers van de Huisartsen Spoedpost Zaanstreek Waterland afgezet worden tegen de landelijke cijfers.
Derk Runhaar, medisch manager Huisartsen Spoedpost Zaanstreek Waterland legt in dit interview meer uit over de cijfers en hoe we deze kunnen interpreteren.
Cijfers
“Cijfers krijgen pas waarde als je ze koppelt aan de praktijk,” vindt Derk. “Zo kunnen we ze gebruiken om minder te sturen op n=1 ervaringen én kunnen we de juiste prioriteiten stellen voor de toekomst.”
In de grafieken is steeds de rode kolom de grafiek van de HAP Zaanstreek Waterland. De blauwe kolom is het landelijk gemiddelde.
Contacten
“In 2023 hadden wij een redelijk gelijk aantal contacten (telefoon, consult en visite) ten opzichte van andere Huisartsen Spoedposten.”
Kinderen
“In 2022 lagen de contacten m.b.t. jonge kinderen veel hoger dan het landelijk gemiddelde. In 2023 was dat niet meer zo. Een verklaring voor de daling kan mogelijk veroorzaakt worden door:
- De diverse social media acties gericht op ouders en verzorgers van jonge kinderen. Naast betaalde campagnes ook losse berichten, stories en reels.
Volg jij ons al op Instagram of Facebook? - De nieuwe website, met de digitale zelftriage van Moet ik naar de dokter, is in april 2023 live gegaan. We zien dat MINDD veel gebruikt wordt door ouders van jonge kinderen. Van het aantal zelftriages voor deze leeftijdsgroep, ontvangt 24% een zelfzorgadvies (U4/U5).
Ouderen
“Wel zien we nog een relatief groot aandeel contacten in de groep 85+, in vergelijking met andere Huisartsen Spoedposten. Dit was in 2022 ook het geval. We zijn in gesprek met Evean, De Zorgcirkel, het Zaans Medisch Centrum en het Dijklander Ziekenhuis over een betere aanpak van de ANW-uren en om de samenwerking te versterken.”
Urgenties
“Opvallend is dat de triage op onze HAP resulteert in minder U2/U3- en meer U4/U5-urgenties dan gemiddeld. Dat kan komen door spoed=spoed.
Het fijn dat extra druk op de telefoon niet leidt tot extra consulten of visites. Dus ook voor 2023 weer een compliment voor onze triagisten.”
Top 5 ICPC-codes
- S18 Scheurwond/snijwond (4%)
- A03 Koorts (3,9%)
- D06 Andere gelokaliseerde buikpijn (3,6%)
- L04 Borstkas symptomen/klachten (2,8%
- U71 Cystitis/urineweginfectie (2,7%)
“Onze top 5 wijkt niet af van andere Huisartsen Spoedposten.
We brengen daarom op onze social media en de HAP website het handige boekje Mijn kind heeft koorts onder de aandacht. Dit boekje is ontwikkeld door de vakgroep Huisartsgeneeskunde van de Universiteit Maastricht. de Bont & Cals 2015 © Dit boekje wordt o.a. gedeeld door de GGD GHOR, consultatiebureaus en thuisarts.nl.”
Nivel Spiegelrapportage 2023
PDF bestand