Acute kaart Huisartsenpost Zaandam

3 minuten

De acute kaart wordt door triagisten gebruikt aan de balie en telefoon. Op deze kaart (eigenlijk 2 A4-tjes) staat per situatie uitgelegd in welke gevallen een patiënt beter geholpen kan worden op de SEH. De acute kaart van het ZMC in Zaandam is nu meer gelijk aan de acute kaart van het Dijklander in Purmerend. Ook als er een opname stop zou zijn geldt de acute kaart en is doorverwijzen mogelijk.

Als de doorverwijzing achteraf niet nodig bleek wordt dit nadien met elkaar besproken, zodat we er samen van kunnen leren.

Waarom gebruiken we een acute kaart?

We gebruiken de acute kaart om sneller de juiste zorg te kunnen verlenen. Op de Huisartsenpost verlenen we acute huisartsenzorg, maar niet alle spoedeisende zorg. Sommige patiënten kunnen daarom direct worden doorgestuurd, omdat hun ziekte/trauma andere zorg nodig heeft.

Extra aandacht acute kaart door VIM

In de nieuwsbrief begin dit jaar zijn een aantal wijzigen uitgelicht. Wijzigingen waardoor de Acute kaart op beide locaties grotendeels overeenkomen.

Naar aanleiding van een VIM (Veiligheid Incident Melding) blijkt dat de wijziging, wat betreft neurologisch beeld voor locatie Zaandam, niet uitgelicht is in de tekst van de nieuwsbrief echter wel vermeld staat op de acute kaart.

Dit bracht wellicht wat verwarring, onze excuses!

Neurologisch uitval

Neurologisch uitval binnen 24 uur (elke vorm van uitval; motorisch, sensibiliteit, visus, spraak) is toegevoegd aan de acute kaart. Bij bovenstaand beeld, wordt de patiënt direct volgens de acute kaart verwezen naar de SEH ZMC.

Ben je op visite bij de patiënt thuis dan is het direct contact met het OLVG. Is de patiënt binnen de Spoedzorg dan geldt de acute kaart en wordt een patiënt met een positieve FAST direct verwezen naar de SEH.

De kaart voor Zaandam en Purmerend zijn qua ziektebeelden/trauma’s nu meer gelijk aan elkaar. Handig als je als triagist of huisarts op beide locaties werkt.

Waar vind ik de acute kaart?

Op de werkplekken op de twee Huisartsenposten vind je altijd de meest actuele versie van de acute kaart van de desbetreffende locatie.

Vragen over acute huisartsenzorg?

Simone Swartsenburg

Manager Spoedzorg 075-2010221 s.swartsenburg@hzwhuisartsenzorg.nl

Stèphanie Voorsluijs

Manager Spoedzorg 075-2010221 s.voorsluijs@hzwhuisartsenzorg.nl