Aandacht voor onze ouderen

4 minuten

Dag tegen ouderenmishandeling

15 juni 2022

In de komende jaren zal ook het beroep op mantelzorg groeien en het risico op ontspoorde zorg toenemen. In Nederland hebben naar schatting jaarlijks 115.000 ouderen te maken met een vorm van huiselijk geweld.

Hoe kan het dan dat er zo weinig gemeld wordt over onveilige situaties bij ouderen op onze Huisartsenpost (HAP)?

Te weinig ‘Niet pluis gevoel’ bij oudere patiënten

In 2021 is in Topicus in de regio Zaanstreek Waterland 194 x het Niet Pluis gevoel aangevinkt. Daarvan betreft het slechts 6 ouderen boven de 65 jaar (allen door de triagist aangevinkt).

Het lijkt er dus op dat we nog al wat missen op de HAP. Hoe kan het dat de ouderen minder goed in beeld komen? Als we spreken over Huiselijk geweld dan denken we veelal aan kinderen. Maar hier lijken vooral de ouderen ‘het onderschoven kindje’. Naast financiële uitbuiting en partnergeweld blijkt uit de cijfers dat vooral de ontspoorde mantelzorg verantwoordelijk is voor het aantal slachtoffers van ouderenmishandeling (bron Veilig Thuis).

Omdat het 15 juni de dag van de ouderenmishandeling is vragen we jullie aandacht voor de ouderen uit de regio. Want we kunnen niet elke vorm van geweld jegens ouderen opsporen maar we kunnen wel meer aandacht hebben voor de mogelijke oorzaak huiselijk geweld.

Huiselijk geweld kom je overal tegen

Mijntje, een collega van kantoor, komt met het uitlaten van haar hond in contact met een vrouw (60+). Ze maken vaak een praatje. In de tijd groeit het contact en vertelt mevrouw over haar echtgenoot die een hersenbloeding heeft gehad. Hierdoor is hij niet meer de vrolijke lieve man waar zij verliefd op was geworden. Het was onze collega duidelijk dat de situatie lastig is.

Mijntje schrok echter toen ze op een keer de mevrouw sprak met zichtbare zwelling op het gezicht. “Wat is er gebeurd?” Mevrouw heeft haar collega’s een smoes verteld, maar neemt Mijntje in vertrouwen over de situatie. Letsel toegebracht door de man van de vrouw en het was niet de eerste keer. Het gedrag van meneer is onvoorspelbaar en agressief geworden. Mijntje heeft na dit gesprek contact gezocht met de Aandachtsfunctionarissen van de HAP.

Het advies was om het gesprek met mevrouw aan te gaan. Uitspreken dat je je zorgen maakt en dat de situatie niet veilig is. “Het bespreekbaar maken en niet wegkijken hielp de mevrouw met alles op een rijtje te zetten. Daarnaast vond ik het fijn om tips te krijgen hoe het gesprek dan aan te gaan. Ik zat zelf ook met een rot gevoel.”

Inmiddels heeft mevrouw zelf een Veilig Thuis melding gemaakt en is de zorg opgestart.

Jij maakt het verschil!

Ook doktersassistentes, triagisten, verpleegkundige, poh’ers, huisartsen kunnen het gesprek aan gaan. Je zorg uitspreken kan het gesprek opgang brengen om vervolgens samen een oplossing te zoeken.

Meer informatie? Vragen?

Neem contact op met Marjory Scharn en Dorinda Goosen: aandachtsfunctionaris@hzwhuisartsenzorg.nl.