Optimale behandeling van knie- en heupartrose door middel van een systematische en stapsgewijze aanpak van artrose.
Verwijzing huisarts/intake fysiotherapeut
Het Artrose zorgpad rondom knie- en heupartrose biedt huisartsen een gestructureerde aanpak voor de verwijzing van patiënten met artrose. Het Artrose zorgpad start met een uitgebreide intake bij een fysiotherapeut. De fysiotherapeut brengt de artroseklachten in kaart. Daarnaast stelt hij een passend behandelplan op (incl. oefentherapie) en geeft voorlichting over leefstijl en het ziektebeeld.
App Physitrack
Fysiotherapeuten die een artrose training hebben gevolgd bij de Alliantie Fysiotherapie Zaanstreek-Waterland (AFZW) werken volgens het stepped care-model. Hierbij gebruiken ze de app Physitrack (e-health programma). Physitrack bevat informatieve materialen en oefeningen die de patiënt stimuleren tot bewegen. Het doel is om patiënten actief te betrekken bij hun herstel en hen te motiveren voor een gezondere leefstijl.
Vergoeding en Eigen Risico
De basisverzekering vergoedt de behandelingen binnen dit Artrose zorgpad volledig. Houd hierbij wel rekening met de belasting van het eigen risico. Dit maakt de zorg toegankelijk voor een breed publiek, zonder dat hoge kosten een drempel vormen.
Verwijzen naar artrose fysiotherapeut
Op dit moment is een verwijzing van de huisarts niet nodig voor verzekerden van Zilveren Kruis. Voor patiënten met een andere zorgverzekering is wel een verwijzing nodig. Op de website van AFZW staat een zorgzoeker met een overzicht van gecertificeerde artrose fysiotherapeuten.
In de huisartsenpraktijk zal het Artrose zorgpad niet tot grote veranderingen leiden. Het betreft met name het afstemmen en stroomlijnen van al bestaand beleid. Vooral de begeleiding van de fysiotherapeut zal kwalitatief beter worden door inzet van de app Physitrack en leefstijladviezen.
Transmurale samenwerking
We bieden een breed toegankelijke en effectieve behandeling. Dit doen we gezamenlijk als huisartsen, fysiotherapeuten, orthopeden van het Dijklander Ziekenhuis en het Zaans Medisch Centrum én met de ondersteuning vanuit de basisverzekering. De patiënt wordt door de fysiotherapeut behandeld. Er is alleen een doorverwijzing naar de orthopeed als dit nodig is. De patiënt krijgt hierdoor de optimale zorg aangeboden. De orthopeed ziet alleen de patiënten die ook daadwerkelijk orthopedische zorg nodig hebben. De huisarts blijft hierin de regiebehandelaar.
Scholing Artrosenetwerk Zaanstreek-Waterland
Donderdag 19 september 2024 organiseert HZW in samenwerking met AFZW, het Dijklander Ziekenhuis, het ZMC en ZONH de scholing ‘Artrosenetwerk Zaanstreek-Waterland’ voor alle huisartsenpraktijken in onze regio. Accreditatie is aangevraagd.
Achtergrond cijfers artrose
In 2021 waren er naar schatting 1.589.600 mensen met artrose bekend bij de huisarts: 575.700 mannen en 1.013.900 vrouwen.
De meeste mensen zijn gediagnosticeerd met knieartrose (762.700).
Een kwart van de mensen met artrose heeft hierover contact met de huisarts.
In 2040 zijn er meer dan 2,2 miljoen mensen met artrose in Nederland!