Menu Sluiten

Ibrahim is triagist én geneeskundestudent

Ibrahim triagist en geneeskundestudent

Er zijn sinds 2017 junior triagisten aan het werk op de Huisartsenposten. Dit zijn geneeskundestudenten die voor hun co-schappen extra werkervaring opdoen via deze bijbaan. Triagisten zijn het eerste aanspreekpunt voor patiënten. Daarnaast vervullen zij een belangrijke rol bij het beoordelen van spoedvragen.

Ibrahim is nu 6e jaars geneeskundestudent en werkt nu 2 jaar bij de HAP in Zaandam. Elke week draait hij ongeveer 2 diensten.

Waarom ben je gaan werken als junior triagist bij de Huisartsenpost?

“Van andere geneeskundestudenten had ik gehoord dat dit een leerzame én leuke bijbaan is. Ik wilde graag wat meer ervaring opdoen voordat ik aan mijn co-schappen begon. Dat is zeker gelukt! Ik heb nu al veel praktijk ervaring.”

Je hebt uiteindelijk ook het diploma voor triagist behaald naast je geneeskundestudie. Waarom nog een extra studie?

“Dit diploma heb ik via de Huisartsenpost gehaald. Ik werkte op een gegeven moment zo veel op de post dat het een handige en logische stap was. Naast junior triagisten moet er ook altijd een gediplomeerde triagist aanwezig zijn. Ik heb affiniteit met de zorg en een extra diploma is alleen maar handig.”

Wat vind je van het vak huisarts?

“Mijn beeld is door mijn werk als (junior) triagist enorm veranderd. Ik dacht dat het oneerbiedig gezegd alleen maar door sturen van patiënten was. Zodra het interessant werd deed je niet meer mee. Dat klopt niet. Het huisartsenvak is juist een super divers vak waarbij je heel veel verschillende patiënten en ziektebeelden krijgt te zien. Ik heb nu een duidelijker beeld gekregen. Huisarts staat naast Interne Geneeskunde nu op een gedeelde nummer 1 plek als vervolgtraject.”

Waarom is het werk als junior triagist leerzaam voor een geneeskundestudent?

“Je ziet of spreekt de patiënt vanaf moment nul. Er is nog niks bekend. Er staat nog niks op papier. Triage is daardoor heel leerzaam.

Ook krijg je te maken met veel praktische zaken zoals een mitella of een verband aanleggen. 

Daarnaast leer je een onderbuikgevoel te ontwikkelen. Je ziet zo veel verschillende casussen. Daar leer je enorm van. De praktijk is toch soms anders dan wat je uit de studieboeken leert. Bij een 17-jarige denk je bijvoorbeeld niet meteen aan een hartaanval, maar dat bleek het wel te zijn.

Ik vind de HAP in Zaandam fijn, want daar is ook altijd wel tijd om met collega’s te overleggen of een casus na te bespreken.”


Op dit moment zoekt de Huisartsenposten Zaanstreek Waterland nog een junior triagist, een triagist en een Korte Lijn Verpleegkundige. Klik op de link voor meer informatie over de vacatures