Menu Sluiten

Interview huiselijk geweld aandachtsfunctionarissen

Sinds 2019 zijn Dorinda Goosen en Marjory Scharn aandachtsfunctionarissen huiselijk geweld voor de Huisartsenposten Zaanstreek Waterland.

Aandachtsfunctionarissen huiselijk geweld
Marjory Scharn en Dorinda Goosen

Hoe groot is het probleem huiselijk geweld?

Elke maand sterft er in Nederland een kind of volwassene aan de gevolgen van huiselijk geweld. De politie registreert jaarlijks ongeveer 84.000 huiselijk geweld incidenten. De werkelijke cijfers liggen veel hoger. Situaties die te maken hebben met geweld zijn vaak lastig om te bespreken. Helaas stopt dit geweld meestal niet vanzelf. Het houdt niet op, tot dat je iets doet.

“Bij huiselijk geweld komen ook vaak onmacht, onkunde en een uit de hand gelopen situatie kijken,” legt Marjory uit.  

Wat doen jullie als aandachtsfunctionaris huiselijk geweld?

Dorinda: “We hebben vooral een signalerende functie, maar de huisarts blijft aan de leiding.”
Marjory vult aan: “We willen zo laagdrempelig mogelijk zijn. Heb je een gevoel dat er iets niet klopt meld het dan bij ons. Wij bespreken dit dan onderling en nemen eventueel contact op met de huisarts. We kunnen het niet oplossen, wel aankaarten.”  
“We willen graag een vraagbaak kunnen zijn voor dit onderwerp,” voegt Dorinda toe. “Laagdrempelig voor alle zorgverleners op de Huisartsenposten. Veilig Thuis kan soms te zwaar voelen en als een officiële melding terwijl je enkel een niet pluis gevoel wil delen en bespreken.”   

Wat valt er onder huiselijk geweld?

“De focus lag vroeger vooral op kindermishandeling, maar het onderwerp is breder,” vertelt Dorinda. Alle vormen van huiselijk geweld vallen onder ons aandachtsgebied ongeacht welke leeftijd. Hiernaast gaat het ook om de zorg van kinderen die aanwezig waren bij huiselijk geweld (kindcheck). Huiselijk geweld kan natuurlijk ook buitenshuis plaatsvinden.”

Hoeveel meldingen van huiselijk geweld krijgen jullie?

Marjory: “We hadden vorig jaar 25 meldingen en nu (maart 2021) zitten we al op 19 meldingen. Dat er nu plots een groei is in het aantal komt ook doordat het nu bekender is voor collega’s op de Huisartsenposten waar zij terecht kunnen met het niet pluis gevoel.”  

Hoe kan er een melding gemaakt worden?

Dorinda begint enthousiast te vertellen dat dit straks heel makkelijk gaat in Topicus HAP, het nieuwe patiëntregistratiesysteem wat medio april live gaat. Er is daar een aparte module voor kinder- en oudermishandeling. “Deze melding komt direct bij Marjory, de huisarts en mijzelf uit. Makkelijker kan haast niet.” 

Jullie hebben een speciale training gehad. Wat was daarin een eyeopener?

Dorinda lacht en vraagt: “Vind jij het normaal dat een jongen van rond de 20 zijn hand kapot heeft geslagen tegen de muur? De deelnemers die werkzaam waren op een dagpraktijk vonden dit absoluut niet normaal. Deelnemers die werkzaam waren op een huisartsenspoedpost, SEH of ambulance vonden dit niet direct alarmerend. Wat je normaal vindt verandert. Het is natuurlijk niet normaal dat iemand zó boos wordt dat hij zijn hand kapot slaat. Het is ook belangrijk om te kijken naar de oorzaak van een trauma.”

“Het gaat om hoe je doorvraagt. Het gaat ook om gesprekstechnieken,” vertelt Marjory. “Hoe gaat het? Kan ik je ergens mee helpen? Dit zijn veel vriendelijkere vragen dan meteen het onderwerp van mogelijk huiselijk geweld aan te snijden.” 

Meer informatie? Vragen?

Neem contact op met: Marjory Scharn (MarjoryScharn@huisartsenposten.nl) en Dorinda Goosen (DorindaGoosen@huisartsenposten.nl).